Hotmail aanmaken
Hotmail was een online e-maildienst waarmee je online toegang had tot je inbox. Vanuit je account kun je eenvoudig e-mail versturen en ontvangen, een adresboek bijhouden en mappen aanmaken. Sinds 2013 bestaat Hotmail niet meer en is de naam van de online e-maildienst veranderd in Outlook. Wanneer je een e-mailadres van Hotmail hebt dan is het mogelijk om deze gewoon te blijven gebruiken. Deze e-mailadressen eindigen vaak op @hotmail.com of @live.nl. Als je een nieuw e-mailadres aan wilt maken dan kun je nog steeds kiezen uit de mogelijkheid @hotmail.com. Met Hotmail konden gebruikers heel gemakkelijk overal inloggen om hun e-mail te bekijken. Er was daarnaast een integratie mogelijk met andere diensten zoals contactpersonen en agenda. Wanneer je een nieuw e-mailadres aan wilt maken kun je sinds de overgang naar Outlook terecht bij de website van deze aanbieder. Je kun
De reden dat veel mensen voor @hotmail.com kiezen is vanwege de bekendheid en betrouwbaarheid. Een dergelijk account is onderdeel van Microsoft. Je creëert dan ook een Microsoft account. Hiermee kun jij je aanmelden bij een Windows-pc, telefoon of tablet, outlook.com, OneDrive of Xbox Live. Belangrijk om te weten is dat Hotmail over is gegaan naar Outlook. Daarom heb je – tijdens het aanmaken van een account – de keuze om voor @hotmail.com of @outlook.com te kiezen. We leggen stap voor stap uit hoe je een Hotmail account aanmaakt.
Stap 1: Aanmaken Hotmail account
Voor het aanmaken van een account ga je naar www.hotmail.nl. Onder de blauwe balk staat ‘Geen account? Maak er een’. Klik op de blauwe letters ‘maak er een’. Vervolgens krijg je een nieuw scherm te zien waarop staat ‘Een account maken’. Hier moet jij je persoonlijke gegevens invullen:
- Vul je voor- achternaam in. Dit is tevens de naam die vrienden, familie, collega’s en andere bekenden zien. Zorg daarom dat je hoofdletters gebruikt.
- Daaronder vul je een gebruikersnaam in. Dat is het nieuwe e-mailadres en Microsoft account dat je aanmaakt. Kies bijvoorbeeld je voor- en achternaam. Deze moet nog wel beschikbaar zijn. Niet beschikbaar? Gebruik dan bijvoorbeeld een punt (.) of laag streepje (_) tussen je voor- en achternaam. Voer deze in voor het @outlook.com.
- De extensie staat automatisch op Outlook.com. Door middel van het driehoekje kun je deze veranderen in @hotmail.com. Kies degene die jij wilt. Deze is later niet meer te veranderen.
- Vervolgens moet er een sterk wachtwoord ingevuld worden (vanwege veiligheidsredenen). Deze moet voldoen aan een aantal criteria. Hij moet namelijk uit acht tekens ontstaan, waarvan minstens twee uit tekens (hoofdletters, kleine letters, cijfers en/of symbolen.) Kies bijvoorbeeld een wachtwoord met een hoofdletter en een cijfer.
- Vul het wachtwoord nogmaals in ter controle.
- Vul land/regio in (staat standaard op Nederland), geboortedatum en geslacht.
- Daarna vraagt Hotmail nog om je gegevens te beschermen. Dit doen ze door middel van het telefoonnummer en alternatief e-mailadres. Dit kan een ander e-mailaccount zijn. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer jij je wachtwoord bent vergeten.
- Als laatste wordt gevraagd om het invoeren van een beveiligingscode. Aan de hand hiervan wordt geverifieerd dat het account is gemaakt door een echt persoon (en niet door een computer). Dit is om te voorkomen dat robots automatisch e-mailadressen genereren. Typ in de balk de tekens die je ziet.
- Bepaal of je aanbiedingen wilt ontvangen van Microsoft. Je ontvangt dan e-mails. Niet ontvangen? Vink deze optie dan uit.
- Klik op de blauwe knop met ‘account maken’ om je account definitief aan te maken.
Wachtwoord vergeten?
Het kan altijd voorkomen dat jij je wachtwoord vergeet. Er zijn dan drie mogelijkheden om deze opnieuw in te stellen:
- Het instellen van je telefoonnummer. Deze wordt dan gebruikt om een nieuw wachtwoord in te stellen.
- Invoeren van een alternatief e-mailadres. Oftewel een ander e-mailaccount. Er wordt dan een mail gestuurd naar dit alternatieve e-mailadres, zodat je een nieuw wachtwoord kunt instellen. Dit kun je doen tijdens het aanmaken van een account.
- Het instellen van een beveiligingsvraag. Je stelt een vraag in waarvan jij alleen het antwoord weet. Bijvoorbeeld: wat is de doopnaam van je moeder? Dit kun je doen tijdens het aanmaken van een account.
Stap 2: Inloggen bij Hotmail
Zoals eerdergenoemd zijn Hotmail en Outlook samengegaan. Hierdoor zijn er verschillende manieren om in te loggen. Het gemakkelijkste is via:
- Indien je een Hotmail account hebt: hotmail.com. Via deze pagina kom je gelijk in je postvak terecht.
Hotmail heeft ervoor gekozen om alles centraal te regelen, namelijk via https://login.live.com. Zowel voor Hotmail als outlook kun je op deze pagina terecht. Na inloggen kom je echter niet gelijk bij je postvak, maar op je persoonlijke pagina van Microsoft terecht.
Inloggen doe je als volgt:
- Vul je gebruikersnaam in (je e-mailadres dat eindigt op @hotmail.com óf @outlook.com. Klik op de blauwe knop met ‘volgende’.
- Vul nu je wachtwoord in.
Als je ‘aangemeld blijven’ aan vinkt, dan onthoud de pagina je gegevens. Bij de volgende keer hoef je niet weer je inloggegevens in te voeren.
Klik op de blauwe knop met ‘aanmelden’.
Stap 3: Hotmail beheren
Na het inloggen zie je een overzicht van alle mailmappen (links). Bovenaan staat Postvak IN. Dit is tevens de eerste map waar je – na het inloggen – op terecht komt. Achter Postvak IN (links) tussen twee haakjes een cijfer. Dit cijfer staat voor het aantal e-mails dat je hebt ontvangen. Om een e-mail te lezen moet je klikken op Postvak in. In het middelste gedeelte komen alle ontvangen e-mails te staan. Deze worden in regelvorm weergegeven, met onder andere de afzender, onderwerp en datum van verzending. Klik op de regel om de e-mail te openen en te lezen.
Stap 4: Hotmail beantwoorden
Ontvangen e-mails kun je beantwoorden:
- Open het bericht dat je wilt beantwoorden (als je dit nog niet hebt gedaan).
- Bovenaan (in een blauwe balk) staat onder andere ‘beantwoorden’. Klik hierop.
- Typ een bericht en klik (weer bovenaan) op ‘verzenden’.
- Het is ook mogelijk om te annuleren of het bericht op te slaan als concept. Een concept is een e-mail waarmee je bent begonnen, maar welke nog niet is verstuurd. Het mailtje wordt dan tijdelijk opgeslagen.
- Wil je een mail versturen naar alle betrokkenen? (alle mensen die de e-mail hebben ontvangen) dan klik je op ‘allen beantwoorden’. De e-mail wordt dan naar iedereen verstuurd.
- Het is ook mogelijk om een bericht door te sturen. Klik hiervoor op ‘doorsturen’. Typ dan het e-mailadres in van de ontvanger. Dit doe je in het veld ‘aan’.
- Klik op ‘verzenden’.
Stap 5: Versturen e-mail
Het is ook handig om te weten hoe je zelf een e-mail verstuurd:
- Bovenaan (in de lichtblauwe balk) kun je op ‘Nieuw’ klikken. Het scherm verandert in een blanco e-mail.
- Naast het woord ‘aan’ typ je het e-mailadres van de gewenste ontvanger.
- Daaronder voeg je het onderwerp toe (of in het rechtervak). Vier jij bijvoorbeeld je verjaardag? Typ dan bijvoorbeeld ‘uitnodiging verjaardagsfeest’.
- In het grote vlak kun je een bericht typen. Eventueel kun je nog het lettertype of de kleur aanpassen. Dit kun je doen met de icoontjes op de balk (onder het bericht).
- Door middel van het paperclipje kan er een bestand bij het bericht gevoegd worden.
- Klaar om te versturen? Klik op de blauwe knop met ‘verzenden’ of ‘verz.’.
Hotmail is Outlook
Sinds de overgang in 2013 is de naam van Hotmail veranderd in de naam Outlook. Je kunt met een account toegang krijgen tot je computer of laptop, telefoon, Xbox Live, Outlook.com en OneDrive. Outlook is sinds de overgang erg veranderd en is voorzien van vele nieuwe functies. Voorbeelden van deze nieuwe functies zijn onder andere opruimen, afmelden, vastmaken, weer, chat, OneDrive en aliassen. Outlook kan daarnaast heel gemakkelijk geïntegreerd worden met Word Online, Excel Online, PowerPoint Online en OneNote Online. Op deze manier kun je waar je ook bent toegang krijgen tot al je bestanden en documenten. Het uiterlijk van Outlook is daarnaast erg veranderd sinds de overgang naar Windows 8. Een groot voordeel van Outlook is de onbeperkte opslagruime voor bestanden. Outlook is een van de meest populaire aanbieders van online e-mail ter wereld. In totaal maken zo’n 360 miljoen mensen gebruik van Outlook. Andere online aanbieders van e-mail zijn bijvoorbeeld Yahoo! en Gmail. Met name Gmail heeft veel gebruikers en wordt daardoor als concurrent gezien voor Outlook.
Hotmail adres maken
Om een nieuw e-mailadres aan te maken bij Outlook heb je veel persoonlijke gegevens nodig. Om te beginnen vul je je voornaam en je achternaam invullen. Daarna moet je een gebruikersnaam bedenken voor je nieuwe e-mailadres. Zodra je een gebruikersnaam hebt bedacht kun je kiezen uit de opties @outlook.com of @hotmail.com. Hierna moet je een wachtwoord bedenken en vul je de overige gegevens in. Voorbeelden van gegevens die je in moet vullen zijn onder andere je geboortedatum, geslacht, telefoonnummer en alternatief e-mailadres. Je telefoonnummer en je alternatieve e-mailadres kunnen worden gebruikt om je wachtwoord te herstellen wanneer je deze bent vergeten. Wanneer je geen alternatief e-mailadres hebt dan kun je ook alleen je telefoonnummer invoeren. Je zult een code ontvangen of een e-mail wanneer je aangeeft je wachtwoord te zijn vergeten.
Inloggen bij Hotmail
Je kunt inloggen bij Hotmail zodra je een nieuw e-mailadres hebt aangemaakt. Om in te kunnen loggen bij Outlook heb je alleen maar je nieuwe e-mailadres nodig en het bijbehorende wachtwoord. Inloggen gaat heel gemakkelijk door naar de website van Outlook te gaan. Je kunt naast je e-mailadres ook je telefoonnummer of Skype-naam gebruiken om in te loggen bij Outlook. Wanneer je nog een oud e-mailadres van Hotmail hebt dan kun je deze gewoon blijven gebruiken voor het inloggen en om toegang te krijgen tot je account. Het kan gebeuren dat je het wachtwoord van je e-mailadres bent vergeten. Deze kan je via de website van Outlook op verschillende manieren opvragen. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch door het ontvangen van een speciale code. Het is ook mogelijk om een e-mail te ontvangen op het reserve e-mailadres dat tijdens de registratie is opgegeven.
Mogelijkheden Hotmail
Met alle nieuwe functies van Outlook zijn de mogelijkheden erg uitgebreid. Hoewel er al veel opties mogelijk waren met Hotmail is er met Outlook veel meer mogelijk geworden. De dienst Outlook is namelijk veel persoonlijker geworden en kan geïntegreerd worden met andere programma’s. Op deze manier is Outlook veel meer geworden dan alleen een aanbieder van online e-mail. Je kunt met je account bij vele verschillende diensten inloggen en je kunt heel gemakkelijk documenten bewerken en versturen dankzij Word Online, Excel Online, PowerPoint Online en OneNote Online. Je kan je e-mail daarnaast koppelen aan je agenda om zo nooit meer een afspraak te vergeten. Omdat je Outlook daarnaast kan koppelen aan OneDrive zullen je bestanden altijd beschikbaar zijn en zo zul je erg veel bestanden op kunnen slaan. Voor al deze diensten kun je dus gewoon je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord gebruiken. Je hoeft dus niet langer verschillende accounts aan te maken om deze diensten te kunnen gebruiken.
Hotmail op je telefoon, laptop of computer
Je kunt Outlook heel gemakkelijk gebruiken via je laptop of computer door naar de website van Outlook te gaan. Omdat je niet altijd je laptop of je computer bij je hebt en omdat je niet altijd toegang hebt tot een van deze apparaten kun je er voor kiezen om de Outlook app te downloaden op je telefoon. De app is voor alle telefoons te downloaden en is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone. Met de app kun je overal, waar je ook bent, toegang krijgen tot je e-mail en al je bestanden. Door de app te koppelen aan de agenda en contacten heb je heel eenvoudig een duidelijk overzicht. Uiteraard kun je altijd je e-mail checken en kun je erg snel antwoorden op ontvangen e-mail. Door de koppeling met andere diensten kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk aangeven of je beschikbaar bent voor een afspraak en kun je heel gemakkelijk een tijd afspreken voor bijvoorbeeld een vergadering. Wanneer je de app liever niet download kan je er voor kiezen om je e-mailadres in te stellen op je telefoon om zo e-mail te kunnen ontvangen en versturen.
IMAP en SMTP servers Hotmail
De IMAP gegevens van Hotmail
Inkomende server
imap-mail.outlook.com
Beveiligingstype SSL
Poort 993
Gebruikersnaam: Uw Hotmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Hotmail-wachtwoord
Uitgaande server
smtp-mail.outlook.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Hotmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Hotmail-wachtwoord
De POP3 gegevens van Hotmail
Inkomende server
pop-mail.outlook.com
Poort 995
Beveiligingstype SSL
Gebruikersnaam: Uw Hotmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Hotmail-wachtwoord
Uitgaande server
smtp-mail.outlook.com
Beveiligingstype TLS
Poort 587
Gebruikersnaam: Uw Hotmail-emailadres
Wachtwoord: Uw Hotmail-wachtwoord